Gunnar Westrins nya bok – Älven Kallar

Älven kallar av Gunnar Westrin

Jag har ännu inte hunnit läsa Gunnar Westrins memoarer, men jag ser verkligen fram emot det. Med tanke på hur mycket jag tyckt om Gunnars tidigare böcker så kommer jag knappast att bli besviken den här gången heller.

Gunnar Vestrin - Älven kallar

Gunnar Westrin – Älven kallar

Du skickas vidare till den av samarbetspartners som har bäst pris på boken.
Köp boken hos Adlibris

Gunnar Westrin som är en av Sveriges största flugfiskeprofiler, bjuder oss på en personlig resa genom sju decennier. Givetvis med fiskeupplevelser som den röda tråden.

Gunnar har vandrat och fiskat i våra nordliga fjäll sedan han var liten. Som liten grabb lärde han sig ekologins språk längs den efterlängtade Bäverån i norra Jämtland. Lärdommarna fick han från morfar och Fantomen, Gunnars farbror. Skogarna var fortfarande relativt orörda och bäver fanns överallt. Det har runnit mycket vatten under broarna sedan dess. I Älven kallar berättar Gunnar om flera återbesök på fina fiskevatten han fiskade som ung, med funderingar kring de stora förändringar som i vissa fall har skett. Hade man kunnat göra något annorlunda och på ett bättre sätt för att förvalta fisket? Vad innebär det för oss i dag när vi har allt större behov av att komma ut i naturen som motpol till stillasittande arbeten?

I Älven kallar följer vi Gunnar Westrin på både stora och små upplevelser. Vi får läsa om glädjen i det närliggande fisket, där fiskarna inte behöver vara stora för att upplevelsen ska bli stor; hur nära kopplat naturintresset är till fisket i allmänhet och flugfisket i synnerhet, och hur intensiv upplevelsen kan vara under en lång tids fiske i fjällen. Vi får också en insikt i varför just flugfisket är så speciellt i förhållande till andra fiskesätt.

Att just kamratskapet alltid har varit en viktig del av upplevelserna för författaren får vi helt klart för oss när han berättar om alla de fiskeprofiler han mött genom åren, där många av dem har blivit hans nära vänner. Här får vi läsare många dråpliga och roliga anekdoter.

En viktig del av boken är Gunnars många tankar om hur avgörande ekologisk förståelse är för att vi ska fatta rätt beslut och inte förstöra de möjligheter till sund avkoppling som flugfiske är.