Flugfiske en processbeskrivning

Processbeskrivning Flugfiske

I mitt förra liv, innan jag började langa flugfiskeprylar till medberoende flugfiskare och flugbindare så har jag jobbat med arbetsprocesser och systemutveckling. Det ter sig då ganska naturligt att bryta ned flugfisket i en processbeskrivning. Du kan faktiskt använda  den här processbeskrivningen som ett tankestöd vid val av utrustning.

1. Kasta

Flugfiskare kastar mycket, det är roligt att kasta långt och få tafsen och flugan att rulla ut perfekt. För att optimera kastlängden vill du kanske ha ett lite styvare spö och tunnare skjutlina. Allt för att kunna kasta över på andra sidan ån. Kanske kan en skagitklump och en extremt tunn skjutlina lösa det problemet?

2 Fiska

Vid praktiskt flugfiske är det inte alltid så praktiskt att ha den utrustning som kastar bäst och längst. Det gäller att hitta en kompromiss. Det kommer tex att bli svårt att menda linan om du har ett för styvt spö och en för tunn skjutlina. Men en stum fluglina typ Rio’s In Touch-linor med Connect core kommer kokning av fisk att underlättas, särskilt på långa avstånd.

3 Drilla

Förhoppningsvis så kommer du till det tredje processteget och får drilla fisk. Det är ju trots allt målet med övningen. Vad vill man ha för utrustning vid drillning? Själv vill jag gärna känna fisken. Om fisken skall återutsättas så är det naturligtvis bra med en snabb drillning. Ett styvt spö gör det lättare att snabbt drilla fisken men ett mjukare låter dig känna fisken bättre. En tunn tafs som fiskade bra kanske inte är helt optimal för drillningen.

Kort och gott! Din utrustning bör vara anpassad för att klara av alla tre processtegen.