Instagram, öka din synlighet.

Har du funderat på hur du ska kunna öka spridningen av dina bilder på Instagram? Syftet med att publicera bilder är väl ändå att så många som möjligt ska titta på just dina bilder och sedan gilla och lämna positiva kommentarer. Nedan följer en enklare beskrivning för dig som postar bilder med flugfiske och flugbindning.

Så här långt brukar de flesta inte ha några problem.

Lägg till en text och några lämpliga hashtags (#). Om du taggar @flugbindning_com så kommer vi att publicera ditt inlägg i vår Instagram-stories vilket gör att dina bilder exponeras för våra andra som är intresserade av flugfiske och flugbindning.

Om du vill få ut ännu mer av dina inlägg så taggar du oss i bilden. (Tagga personer)

När du taggar oss i bilden så kommer dina bilder att visas på vår sida under “taggade” vilket ökar exponeringen och förhoppningsvis får du nya följare.

Vårt flöde
Bilder som taggats flugbindning_com

Håll liv i flugbindargruppen.

Hur ska man få flugbindargruppen intressant för alla deltagare?

Det finns många små flugbindargrupper ute i landet. allt från kompisgäng på tre personer till flugfiskeklubbar med uppemot 100 medlemmar. Det är inte alltid så lätt att få medlemmarna att engagera sig och delta i flugbindarträffar. Orsaken kan givetvis vara många till det uteblivna deltagandet;

 • Livet kom i mellan
 • Tycker att Youtube “is da shit”
 • Kan redan allt om flugbindning *Ironi*, det finns ingen som kan allt om flugbindning.
 • Samma gubbar, samma kaffe och samma flugor som det alltid varit dvs inga nyheter.

Och hur gör man för att de som bundit flugor längst och oftast får agera lärare också kan få ut något av flugbindarträffen?

Nedan följer några tips:

Gästföreläsare

Det här är kanske ett tips som passar bättre i de lite större grupperna. Men man behöver kanske inte alltid ha Johan Klingberg som föreläsare även om det är fantastiskt trevligt och lärorikt. Kanske räcker det att bjuda in en lokal duktig flugbindare. Det kanske till och med är så att det är gästföreläsaren som gör att ni kan öka medelantalet deltagare på era träffar.

Personliga flugan

Låt alla deltagare förevisa ett mönster. OBS! Då är inte det viktiga att den som visar mönstret är den bästa i kommunen på att binda flugor. Det viktigaste är att man får en story om vad det är som gör att vederbörande valt just denna fluga. Förslagsvis så meddelas mönsterförteckning i god tid så att alla kan anskaffa material. Enklast är dock att den som förevisar flugan har material så att det räcker till alla. Det kommer att jämna ut sig i längden.

Teman

Välj olika teman för träffarna och låt olika individer ta ansvar för att samla in fakta och öva upp sina färdigheter och tekniker om det behövs.
Exempel på teman kan vara;

 • Hår, vad är det för skillnad på Hjorthår (kropp, mage och svans), Elk, Älg, Caribou och Antilop. Ett vanligt fel är att många tror att Elk (Wapitihjort) är samma som älg (Moose).
 • Hårvingar till laxflugor
 • Hårvingar till torrflugor, ekorre, kalvsans, kalvhår och Murmeldjur (Woodchuck)
 • Quillvingar, dvs vingar av fjäderpennor. Vilken pippi ska man använda när och vilken teknik ska jag nyttja?
 • Cdc, titta på de olika typerna av cdc-fjädrar som finns och vad de kan användas till.
 • Gör ett “dubbelavsnitt” där ni ena gången tittar på bucktails (hårvingade streamers) och nästa gång på streamers.
 • Zonker, det finns mängder med färdigskurna zonkers men också skinn där man måste skära ut strimlorna själv.
 • Tubsystem, titta på de olika tubsystemen och fördelar nackdelar med dem samt olika metoder att fästa två olika tjocka slangar med varandra.
 • Dubbing, det finns olika tekniker för att dubba. För att inte tala om hur många olika typer av dubbing som det finns.
 • Uv-lim, uv-lampor, vad finns det för möjligheter och användningsområden?
 • Bindtråd, tjocklekar, material och användningsområden.
 • Historia, historien om enskilda mönster, material och flugbindare får inte glömmas bort. Det kan så klart vara egna teman eller så väver man in historien i de övriga temana. Men varför inte binda några av Frank Sawyers olika nymfer?
 • Böcker om flugbindning
 • Titta på en dvd om flugbindning tillsammans.
 • Förlängda bakkroppar på dagsländor. Det finns minst 15 olika tekniker och materialval.

Dokumentation och kontakt

Registrera en Facebook-grupp för er grupp och dokumentera vad ni gjort, meddela vad som blir nästa träffs tema. Kanske kan det få de som inte kommer så ofta att känna att de kan vara med.

Razor Stonfo – Ett oumbärligt verktyg

Razor Stonfo är ett grymt skärverktyg som används för att forma hjorthårsflugor.

Stonfo Razor är en hållare för rakblad som är anpassad för flugbindare som jobbar med hjorthår. Genom att rotera ringmuttern kan man få rakbladet att böja sig i den radie man behöver för stunden. Levereras med en förpackning raklblad med 10 dubbelsidiga blad.

 

 

Nya produkter från Gulff

Gulff UV-produkter

Gulff har nyligen kommit med några nya heta produkter som bygger på uv.

UV-lack (uv-varnish) ett lack som härdar med hjälp av uv-ljus. I locket sitter en pensel för att underlätta appliceringen av lacket.

Gulff Minuteman Super Glue, faktiskt så unikt som en produkt från Gulff-gänget som inte bygger på UV. Det är Minuteman är en riktigt bra snabblim.

Gulff UV-lim – Clear Resins, familjen Clear Resins har utökats med två nya modeller;

 • FLEXMAN är det bästa alternativet om du behöver ett klassiskt Medium Viskosity uv-lim-egenskaper, men med flex och mjuk efterbehandling. Den är mycket stark, flexibel och mjuk. Kom ihåg att rovdjur har stora och starka tänder. Av den anledningen är FLEXMAN inte för mjuk. FLEXMAN funkar bra på räkor, Streamers, flughuvuden och ägg.
 • THINMAN UV-lim är nästan som ett lack. Tunn men inte för tunn, viskositet för vacker efterbehandling. Det täcker inte eller fyller detaljer på flugan. Det belyser detaljerna!

Gulff UV-lim Color Resins har utökats med färgen Amber. Amber är ett lätt honungsfärgat lim. Du kan skapa vackert naturliga snyggingar. Vi föreslår att du testar Amber med bruna och gyllene fibrer för nymfer och larver. Hur som helst är det i bästa fall för små insekter flugor. Limmet täcker 5%.

Gulff UV-lim Nitro Resins är en en helt ny serie uv-lim från Gulff. Serien innehåller två olika varianter;

 • BAITFISH SKIN är en silverfärgad och glittrande streamerkroppsbyggare som efterliknar fiskskinn. Baitfish skin är nästan genial. Den ändrar färgen beroende på väder eller tid på dagen. Till exempel glänsande och glittrande under solljus och månsken. Men mörkt silver på natten. Använd för streamerkroppar eller andra fiskimitationer.
 • NIGHT SKIN är ett uv-lim med fosfor som lyser i mörkret. Det lockar vattnets predatorer och gör dina flugor synliga på natten. Den glödande färgen är ljusblå. Endast för nattfiske!

Flugbindarvecka i Umeå!

Under vecka 47 blir det flugbindarvecka i miniformat på Fiskecenter i Umeå. Förutom att man kan provbinda med olika material i butiken så kommer det att genomföras två utbildningar.

Torsdag 22/11 Lax- och havsöringsflugor med Micke Lindström
Lördag 24/11 Catskill med Janne Edman

Lax- och havsöringsflugor

Micke Lindström kommer att visa några bra mönster för norrlandsälvarna
Tid: 22/11 18.00-21.00
Antal platser: MAX 10
Pris: 100:-
Anmälan: Swisha 100:- till 070-6512514 (Magnus H)
Allt material och och fika ingår. Medtag bindstäd och verktyg.

Catskill med Janne Edman

Utbildning i catskill-flugbindning med Janne Edman. Janne är Sveriges mest meriterade catskillflugbindare. Som exempel kan nämnas att han är den enda svensken som blivit inbjuden att binda flugor på Catskill fly fishing center & museum.

Tid: 24/11 10.00-18.00
Pris: 400:-
Antal platser: MAX 10
Utrustning: Ta med städ och verktyg. Allt material och eftermiddagsfika ingår.
Lunch: Avbrott för lunch under dagen.
Anmälan: Swisha 400:- till 070-6512514 (Magnus H).

För den som är intresserad så finns möjlighet till en gemensam middag på lämpligt uteställe.

Välkommen till en fantastisk dag för dig som gillar flugbindningshistoria!

Catskill med Janne Edman

Ripple Ice Fiber – 8 nya färger

Från och med nu finns det åtta nya coola färger av det populära materialet Ripple Ice. De nya färgerna är;

 • Sand
 • Gray Minnow
 • Pearly Red
 • Golden Olive
 • Light Olive
 • Hologram Silver
 • Silver
 • White

Ripple Ice Fiber är ett ca 10 centimeter långt, styvt och krusigt syntetmaterial. Ta några få strån och bind in det i din hårvinge. Eller varför inte spinna in det med en dubbingloop. Finns i många fångstgivande färger. Ripple Ice Fiber är en produkt från Hareline.

Ripple Ice

Hur tillverkas Regal Medallion

Regal Medallion – hur går tillverkningen till?

Nedan finner du en intressant film om hur tillverkningen av regal medalion bindstäden går till. Regal Medallion finns i ett flertal olika varianter. Vi har valt att saluföra två eller egentligen tre om man räknar med Regal Inex. Skillnaden mellan Medallion med klamp (bordsfäste) och ett Inex är endast den delen som gör städet ledat vertikalt. Huvudet är exakt samma. Medallion finns som sagt i ett antal utföranden. Den så kallade Medallion Traditional serien finns med tre olika uppsättningar av käftar. Midge, Traditional och Big Game. Midge klarar krokar mellan storlekarna 32-6 Traditional 22-1/0 och Big Game 22-5/0.

Regal Medallion

Regal Medallion

Men Medallionserien finns i ytterligare en modell, den rostfria Regal Medallion Stainless Steel Head som klarar krokar mellan storlekarna 32-2. Den rostfria modellen är den som brukar vara populärast. Ska man nu skaffa ett dyrt städ så lägger man gärna några kronor till för att få det bästa städet.

Till varje städ kan man välja mellan tre olika bordsplattor. Om man räknar med reseplattan så finns det faktiskt fyra varianter. Den mest populära brukar vara den som heter traditional de andra varianterna har små skålar som man kan ha krokar, guldskallar och annat material i. Men tyvärr så samlas det också en massa skräp där.

Regals bindstäd är otroligt populära. De är väldigt lätta att hantera vilket säkert bidragit till dess popularitet. Städet är troligtvis det mest kopierade. Många flugbindare har startat sin flugbindarkarriär med Regalkopian Regent som tillverkas i Indien. Regal tillverkas fortfarande i USA.

 

Flugbindning.com sponsrar Sportfiskemässan

För att Sportfiskemässan skall bli fulländad så behövs en flugbindargata. I år sponsrar flugbindning.com tillsammans med Flugfiske i Norden, FlyDressing och Vision Flugbindargatan på Sportfiskemässan.

En nyhet på årets flugbindargata är att du som besökare har möjlighet att få binda flugor tillsammans med några av flugbindargatans duktiga flugbindare. En chans att verkligen få frottera sig och ta del av tekniker, tip och tricks från de bästa! De flugbindare som det finns möjlighet att binda med är

Tying Clinic Fredag Bord 1 Fredag Bord 2 Lördag Bord 1 Lördag Bord 2 Söndag Bord 1 Söndag Bord 2
10:10:45 Marcus Loranga Z

Flatwing

Martin Ångnell

Enk. dagsländekläckare

Marcus Loranga Z

Flatwing

Martin Ångnell

Enk. dagsländekläckare

Marcus Loranga Z

Flatwing

Martin Ångnell

Enk. dagsländekläckare

11-11:45 Leif Ehnström

Nattiskläckare

Alexander Gullstrand

Nattslända

Leif Ehnström

Nattiskläckare

Jocke Wallin

SupArpuppa

Leif Ehnström

Nattiskläckare

Carina Wallin

Nymf

12-12:45 Markus Hoffman

Quill Kläcker

Long Nguyen

Lady Caroline

Markus Hoffman

Quill Kläcker

Long Nguyen

Lady Caroline

Markus Hoffman

Quill Kläcker

Long Nguyen

Lady Caroline

13-13:45 Anders Grünning

Myra

Andreas Andersson

Öringdräpare

Anders Grünning

Myra

Andreas Andersson

Öringdräpare

Anders Grünning

Myra

Andreas Andersson

Öringdräpare

14-14:45 Jon Strand

Vulgata

John Williams

Welsh Classic

Jon Strand

Vulgata

John Williams

Welsh Classic

Jon Strand

Vulgata

Niklas Dahlin

Catskill dry

15-15:45 Linda Hotchkiiss

Virka en fluga

Martin Rudin

Semirealistisk fluga

Linda Hotchkiiss

Virka en fluga

Martin Rudin

Semirealistisk fluga

16-16:45 David Stenström

Gimå puppa

Carina Wallin

Nymf

David Stenström

Gimå puppa

Carina Wallin

Nymf

17-17:45 Leif Örtenholm

Havsöringsdräpare

Niklas Dahlin

Catskill dry

Leif Örtenholm

Havsöringsdräpare

Niklas Dahlin

Catskill dry

ser ni i schemat. Som ni förstår så är det enbart ett begränsat antal som kan få chansen, det kommer bli först till kvarn som gäller. Ni anmäler genom att sända ett mail med telefonnummer, önskad tid och vilken flugbindare ni önskar binda med till niklas@flugfiskeinorden.se. Vi kommer att ha allt nödvändigt material och verktyg på plats så ni behöver inte förbereda er på något sätt.