Beaverkill en Catskill-fluga

Beaverkill SBS

Denna SBS av catskill-flugan Beaverkill är ursprungligen gjord av David Stenström på engelska och har översatts och publicerats med Davids tillstånd.

1. Linda bindtråden ca 1/3 av från krokögat, du vill inte ha vingen för långt framåt då du behöver utrymme för två varv hackel framför vingen. Dessa flugor är traditionellt ofta bundna med en liten del av det nakna krokskaftet bakom ögat för att rymma en turtle-knut. Men det är i dag mest en smaksak.Beaverkill SBS-12. Att skapa en dubbel-slip quill gräsand vinge. Börja med att välja ett par väl matchade fjädrar från gräsand. Du kommer att behöva två bitar från vänster och två från höger vingpenna. De ska vara 3-4 mm bred. Se till att de alla är samma bredd. Lägg fjäderbitarna på en bit foam (flugbindningsfoam fungerar mycket bra), de två segmenten som kommer att vara vända mot dig när de är inbundna bör vara i deras rätta läge, medan de på de på bortre sidan av kroken ska placeras upp och ner.Beaverkill SBS-23. Trä upp vingen på en nål, som börjar med de två segment som kommer att vara vända mot dig. Se till att rikta in segmenten så perfekt som möjligt på nålen. Det gäller att få det rätt på en gång då det inte finns någon möjlighet att korrigera i efterhand när vingen är inbunden.Beaverkill SBS-34. Bind in vingen, använd pinch-greppet.  Se till att vingarna blir rakt inbundna. Vingen bör vara lite längre än kroken. Avståndet från krokögat till mitten av krokböjen är vanligtvis om rätt längd.Beaverkill SBS-45. Lyft vingen upp genom lägga några hårda trådvarv framför vingen. Gör sedan några åttor med bindtråden runt vingarna för att säkra dem på plats.Beaverkill SBS-56. Bind in stjärten, som bör vara av styva fibrer hackelfibrer som är luddfria. Längden på stjärten bör vara åtminstone som längden på kroken.Beaverkill SBS-6

7. Bind in en bit tunn vit tråd vid stjärten, denna kommer senare att användas för att säkra kroppshacklet. Bind in det vita flossilket som skall bli kroppen.
Beaverkill SBS-78. Kroppen är klar och redo för kroppshacklet. Använda gärna ett tunt flossilke och linda en gång ner, och en gång upp på kroppen.
Beaverkill SBS-8

9. Bind in kroppshacklet precis bakom vingen. Ta bort fibrerna från hackelstammen som ska ligga ann mot kroken. Det ger en något snyggare fluga. Kroppshacklet bör vara ca två storlekar mindre än huvudhacklet, för en # 12-krok använda ett # 16 hackel. Se till att lämna utrymme bakom vingen för att binda in huvudhacklet.Beaverkill SBS-9

10. Linda kroppshacklet, när du kommer ner till stjärten på flugan, ta tag i den vita tråden du band i punkt 7 och linda denna framåt för att säkra kroppshacklet på kroken.Beaverkill SBS-10

11. Bind in huvudhacklet och linda detta framåt, tre varv ett mellan kroppshacklet och vingen och två framför är oftast lagom. Längden på hacklet bör vara minst 1,5 gånger krokgapet. Om man föredrar det så kan man ha ett hackel med ännu längre hackelfibrer.

Beaverkill SBS-11

12. Färdig fluga, dags att ge sig ut på flugfiske!

Beaverkill SBS-12

 

 

 

Gold Riach Bindbeskrivning SBS

Gold Reach SBS

Gold Riach eller Gold Reeach är en spey-fluga. Spey-flugorna kommer från den anrika Skotska laxälven Spey. Flugorna man fiskar med där ser likadana ut nu som då de skapades i mitten av 1800-talet.

The Gold Reeach är en av de flugor som beskrivs av Knox i hans bok “Autumns on the Spey.”

SBS’n nedan är skapad av Håkan Karsnäser och är publicerad med hans tillstånd.

Mönsterbeskrivning Gold Riach (Gold Reeach)

Krok: Daiichi Alec Jackson Spey #1,5
Tråd: Gul Danville Flymaster och Svart UNI 8/0
Hackel: Brunt Speyhackel
Ribb: Smal flat guld, fin oval guld, fin oval silver
Kropp: 1/3 orange garn, resten svart garn
Fronthackel: 2 varv Teal
Vinge: Bronze Mallard

 

Fäst den gula tråden på krokskaftets främre del. Böj silkguten till ett öga och bind fast skänklarna på skaftets undersida. Säkra med en droppe superlim.

Linda bak tråden till strax framför krokspetsen. Välj ut ett brunt speyhackel.

Speyflugor skall vara sparsamt hacklade, så vi strippar den ena sidan från hackelfibrer. Dra av fibrerna från den sida stammen som kommer ligga mot kroppen när vi linda hacklet. Rensa bort luddet på den sida som skall ha kvar fibrer, men spara lite ludd längst ner.

Till skillnad från kroppshackel på vanliga laxflugor, så fäster vi in hacklet i rotändan längst bak på kroppen. Vi vill ha ett jämnt underlag till kroppen, så vi lindar fast hackelstammen utmed krokskaftets undersida ända fram till gutögeskänklarna.


Förutom det långa, svepande hacklet är ribbingen utmärkande för speyflugorna. Detta mönster har 3 olika ribbing och enligt mönsterbeskrivningen skall de lindas med jämnt mellanrum framåt. För att de olika ribbingarna skall hamna med jämna avstånd, fäster vi in dem på olika ställen runt krokskaftet. Här har vi bundit in den oval guldtinseln på skaftets bortre sida, den flata tinseln på skaftes ovansida och silvertinseln på den hittre sidan av skaftet. Då kommer de lindas med jämna mellanrum.

Linda fram en knapp tredjedel av krokskaftet och fäst in den orange garnbiten på skaftets undersida. Fäst det utmed undersidan bak till där tinslen är fästade och gå fram med tråden igen.


Linda det orange fram till bindtråden och fäst in och  klipp av överflödet.

Linda fram tråden till gutögat och fäst in den svarta garnbiten utmed kroksaftets undersida bak till den orange delen och linda fram tråden igen.

Linda garnet till en jämn kropp ända fram till gutskänklarna och fäst in.

Börja med den flata tinslen och linda den i 5 jämna varv framåt och fäst in. Lägg märke till att ribbingen lindas åt motsatt håll.

Linda sedan den ovala guldtinseln och se till att den hamnar med samma mellanrum till den flata hela vägen fram och fäst in.

Avsluta med den ovala silvertinseln och se till att den ligger mellan den flata och ovala guldtinseln. Fäst in och klipp av alla restbitarna.

Så är det dags för hacklet. Det skall lindas tvärs över ribbingarna, åt deras motsatta håll. Fäst in och klipp av resten.

Fukta fingrarna och stryk ner hackelfibrerna på sidorna, som bilden visar.

Välj ut en tealfjäder med fibrer som är något längre än de främsta kroppshackelfibrerna. Fäst in i spetsen och linda 1,5-2 varv och fäst in.

Avsluta med en whipfinish och klipp av den gula tråden. Fäst in den svarta tråden och bind ner fronthacklet som bilden visar.

Så är det dags för vingen. På de allra flesta speyflugor använder man bronsfärgade skulderfjädrar från Gräsand. Det är de nedre fibrerna, med grå rotändar, som man använder till vingarna. Detta för att det är de fibrer som man kan forma till rätt vingform. Ju längre upp mot toppen man kommer, desto styvare blir fibrerna. Vi skall binda in en dubbel vinge och börjar med den första vingen.

Till den första, inre vingen, klipper vi ur 2 sektioner ur fjäderns övre del (som bilden visar). En sektion från höger- resp vänster sida. Lägg ihop dem med spetsarna mot varandra och bind in som en våtflugevinge på krokens ovansida.

Försök att få vingen så rak som möjligt, men inte längre än kroppen. Vingens utseende är inte viktigt eftersom denna inre vinge bara skall tjänstgöra som stöd till huvudvingen.

Till den yttre vingen klipper vi sektioner från fjädrarnas nedre del, med de grå rotändarna. Vi binder dessa vingar en åt gången och börjar med den på den hitre sidan. Stryk rotändarna försiktigt nedåt, för att forma vingen lite inna vi binder in den.

Lägg vingen mot den inre vingen och se till att den når lite längre än kroppen. Lägg tråden försiktigt över sektionen och dra åt försiktigt, så att den inte rullar över mitten för mycket eller glider ned på den hitre sidan. Lägg ett extra varv tråd, löst det också.

Mät in den andra sektionen så att den blir lika lång och bind fast den på samma försiktiga sätt den första vingen och här är det extra viktigt att se till att vingen inte glider ner på sidan för mycket. Vingarna skall gå ihop på flugans ovansida som bilden visar.

När vingarna är på plats kan vi försiktigt lägga ett par extra varv tråd. Klipp av resterna och täck huvudet med tråd.

Avsluta med whipfinish och lacka huvudet tills du får en blank yta.

Royal Coachman Fan Wing SBS

 Royal Cochman Fan Wing

Den här SBS’n (Step By Step) av Royal Coachman fan Wing är gjord av den mycket duktige flugbindaren Niklas Dahlin från Uppsala. Givetvis har vi Niklas tillstånd att publicera den här på vår hemsida. Niklas egen hemsida hittar du på mulhonken.blogspot.com

En vidareutveckling av Mike Haily´s Royal Coachman från 1878. Får ni inte tag på mandarinand till vingarna så använd “E-12” fjädrar, de är likvärdiga med undantag för färgen.

Royal Coachman Fan Wing SBS

Detta är materialet som du behöver för att binda en Royal Coachman Fan wing.
Krok: Mustad 94840 (R50) #14
Tråd: Benecchi 12/0
Vingar: Mandarinand, bröst fjädrar
Stjärt: “Tippets” Guldfasan
Kropp: Påfågelherl/Rött floss/ Påfågelherl
Hackel: Whiting Herbert Miner “Coachman brown”

 

Börja med att fästa bindtråden precis bakom krokögat, linda tråden ned mot mitten på krokskaftet och tillbaka igen mot krokögat. Stanna med tråden där du vill binda in vingen. Nu har vi en jämn och fin grund för vår vinge, inget kommer nu att glida omkring.

 

Välj ut två identiska fjädrar från Mandarinandens bröst. Jag lägger dom ”rygg mot rygg” för att lättare kunna se att fjädrarna är likvärdiga till storlek och form.

 

Förbered fjädrarna för inbindning genom att först hålla fjädrarna I din högra hand…

 

… greppa sedan fjädrarna med din vänstra hand och bind in dem med ett ben på vardera sida om kroken.

 

Bind in vingen med tre bindtrådsvarv.

 

Lyft upp vingen och lägg ytterliggare tre bindtrådsvarv, nu på andra sidan av vingens bas. Detta kommer att lämna vingen i en upprätt position.

 

För att säkerställa att vingen stannar I upprätt position lägger vi nu tre bindtrådsvarv runt vingens bas, sedan går vi runt krokskaftet och upp igen för att lägga ytterliggare tre bindtrådsvarv, denna gång åt andra hållet.

 

Vik “benen” bakåt och säkra dem med några bindtrådtrådsvarv längs med krokskaftet.

 

Klipp bort överflödigt material och transportera bindtråden ned mot slutet av krokskaftet.

 

Välj ut fem raka och fina tippet fiber och bind in dem, jag brukar binda in dem så att stjärten blir aningen längre än krokskaftet.

 

Välj ut två fina påfågelherl och bind in dessa I toppen av herlet, detta kommer sedan att ge kroppen en viss tapering. Du finner de lämpligaste herlen straxt under ögat på påfågelns stjärt fjäder.

 

För att få till bakre delen av kroppen lindar vi påfågelherlet 3-4 varv, ca 1/5 av kroklängden, säkra sedan materialet och klipp av herlet. Släng inte det överblivna materialet då vi kommer att använda det till den främre delen av kroppen.

 

Transportera tråden ytterliggare 1/5 mot vingen, bind in en bit flossilke. Flossilke är vanligtvis sammansatt av två till fyra trådar, jag separerar dessa och använder endast en av dem, detta ger en betydligt nättare kropp.

 

Linda flossilket mot bakre delen av kroppen och sedan framåt igen för att täcka 1/5 av kroppen och bilda en tunn och fin midja. Säkra flossilket och klipp av överflöd. Bind sedan in påfågel herlet igen.

 

Linda påfågel herlet 4-5 varv för att ge flugan dess framkropp, säkra materialet och klipp av överflödet.

 

Välj ut en fin “Coachman brown” fjäder och bind in den. Transportera tråden mot krokögat, lämna lite plats bakom ögat för en turle knut, detta ger flugan ett läckert klassiskt utseende.

 

Linda hacklet två varv bakom sedan ett varv framför vingen, gå sedan tillbaka och lägg ytterliggare ett varv bakom vingen. På detta sätt slipper du ett irriterande ”glapp” i hacklet vid vingens bas på andra sidan av flugan. Fortsätt sedan igen med att linda hacklet två varv framför vingen där du sedan säkrar hacklet. Innan du klipper av hackelfjädern, lägg tryck på din bindtråd och för fjädern fram och tillbaka, detta gör så att tråden jobbar sig in i stammen på hacklefjädern vilket lämnar ett nättare huvud. Avsluta med en whipfinish och lite lack.

 

Royal Coachman Fan Wing har mer än 100 års erfarenhet av att fånga harr och öring. Nu  är ett nytt exemplar redo för nya äventyr.

Flugbindningstävling 2011 1:a plats

Flugbindningstävlingens Kung!

Det fanns några bidrag som stack ut lite mer än de andra. Men det finns en flugbindare som är snäppet vassare än alla andra som har skickat in bidrag till tävlingen. Peter Hedlund från Skellefteå har lyckats med konststycket att placera sig på förstaplatsen i alla tre kategorierna.

En generell kommentar om Peters flugor är att det finns inget som helst slumpartat. Alla strån från dubbing, hackel, fjädrar, hår mm har en tanke bakom sig. Symmetrin i flugorna är exceptionell. Exempelvis så är antennerna exakt lika långa och har samma böjning.

Nattsländelarv

Peter Hedlund, Skellefteå

Nattsländelarv bunden av Peter Hedlund

Nattsländelarv bunden av Peter Hedlund

Ben av naturmaterial istället för gummiben ger pluspoäng! För övrigt finns inga kommentarer utöver de generella kommentarerna ovan.

Bindbeskrivning
HT.Larv
Krok: Böjd Larvkrok
Bindtråd: Ljusolive
Förtygning: Blytejp
Bakkropp:Hare-Tron dubbing Olive tan
Framkropp: Hare-Tron dubbing dark brown
Ben: Guldfasan
Ribb: Nylonlina
Rygg: Magic shrimp foil Gold Olive. Framdelen målas brun med vattenfast tusch.

* Hare-Tron är en blandning mellan antrondubbing och kanindubbing.

 

Nattsländepuppa

Peter Hedlund, Skellefteå

Nattsländepuppa bunden av Peter Hedlund

Nattsländepuppa bunden av Peter Hedlund

Som alla andra av Peters flugor så är även nattsländepuppan otroligt välbunden. Antennerna är exakt lika lång (syns tyvärr inte på bilden), de har samma vinkel ut från kroken samt samma krökning. Hacklet är exakt och jämt fördelat. Ett riktigt konstverk!

 

Vingad nattslända

Peter Hedlund, Skellefteå

Nattslända bunden av Peter Hedlund

Nattslända bunden av Peter Hedlund

Jag vill också kunna göra så här fina nattsländor! Med risk för att upprepa mig, allt material är perfekt fördelat på flugan. Det finns inte ett enda strå som är där det inte borde vara. Benen av rådjurshår är helt enkel grymma!

 

Samtliga av Peters bidrag kommer att redovisas med mönsterbeskrivning i vår samling av flugmönster. Prova gärna att binda likadana flugor själv

Sammanställning av resultat från hela tävlingen

Nattsländelarv

1:a Peter Hedlund, Skellefteå
2:a Tomas Niska, Skövde
3:e Finn Jensen, Randers, Danmark

 

Nattsländepuppa

1:a Peter Hedlund, Skellefteå
2:a Ulf Brandin, Gnosjö
3:e Mikael Thorvaldsson, Trollhättan

 

Vingad nattslända

1:a Peter Hedlund, Skellefteå
2:a Finn Jensen, Randers, Danmark
3:e Ulf Brandin, Gnosjö

Tröstpriser kommer att skickas ut under nästa vecka. Vilka som vinner dessa? Det blir en överraskning!

Tidigare inlägg 2:a plats & 3:e plats

Flugbindningstävlingen andra plats

Då har det blivit dags att presentera andrapristagarna i vår flugbindartävling 2011.

 

Nattsländelarv

Tomas Niska, Skövde

Flosslarven bunden av Tomas Niska

Flosslarven bunden av Tomas Niska

 

En variant av Johan Klingbergs Flosslarv. Flosslarven kan se otroligt enkel ut. Om du inte provat att binda en så är det dags. Det är inte helt trivialt att få till ett riktigt snyggt exemplar. Tomas har lyckas mycket bra med proportionerna. Det som inte framgår så bra av bilden är hur perfekt ryggskölden sitter.

Bindbeskrivning Flosslarven
Krok: Partridge Czech Nymph stl 10
Bindtråd: Danvilles 3/0 Monocord, olive
Förtyngning: Blytråd, Fine
Kropp: Danvilles 4-trådig floss, Vit
Thorax: Danvilles 4-trådig floss, Ginger
Rygg: Thin Skin Olive
Ribbing: Guldwire, Fine Förtyng med täta blytrådsvarv, här kan du anpassa flugans tyngd beroende på fiskevatten.

En utförligare bindbeskrivning hittar du här, Flosslarven

 

Nattsländepuppa

Ulf Brandin, Gnosjö

Nattsländepuppa bunden av Ulf Brandin

Nattsländepuppa bunden av Ulf Brandin

Ulf’s Nattsländepuppa är helt enkelt läcker, välbunden utan ett överflöd av material.

 

 Vingad nattslända

Finn Jensen, Randers, Danmark

Nattslända bunden av Finn Jensen

Nattslända bunden av Finn Jensen

Vingarna på denna fluga är otroligt bra gjorda. De är exakt likadana på båda sidor, ett riktigt mästerverk!

 

Grattis till era fina insatser i flugbindartävlingen. Ett presentkort på 600;. för inköp i webbutiken kommer med e-post.

Flugbindningstävlingen 2011, Resultat.

Flugbindningstävling 2011

Nu har det äntligen blivit dags att presentera vinnarna i vår flugbindningstävling 2011. Det var en hård kamp med många fina bidrag. Många av bidragen är säkert fantastiska flugor att fiska med, men i en flugbindartävling gäller det även att få till finishen på flugorna. Inga lösa ändar på bindtråd, bristande symmetri på vingar, hackel, antenner, mm. Det skadar inte att frisera lite extra med en vass sax för att få bukt med spretande strån som är där de inte ska vara.

De vinnande bidragen har granskats med förstoringsglas för att kunna skiljas åt. Det var några bidrag som utmärkte sig lite utöver de andra. För att hålla ut lite på spänningen så presenteras tredje pris idag, andra pris på tisdag och första pris på onsdag.

3:e pristagarna vinner vardera ett presentkort på 400:- i webbutiken

 

 Nattsländelarv

Finn Jensen, Randers, Danmark.

Nattslädelarv bunden av Finn Jensen

Nattslädelarv bunden av Finn Jensen

En enkel men otroligt välbunden husmask. Fina proportioner, bra finish och lämpligt mycket material. Merparten av alla nattsländelarverna var av denna typ, men ingen var så fint bunden som Finn’s exemplar.

Bindbeskrivning

 

Nattsländepuppa

Mikael Thorwaldsson, Trollhättan.

Nattsländepuppa Mikael Thorvaldsson

Nattsländepuppa Mikael Thorvaldsson

Bra proportioner på flugan! Vid en först anblick kan den se lite oansenlig ut. Men när man tittar närmare så ser man att det är ett riktigt gott hantverk. Kroppen på flugan är virkad vilket ger ryggskölden en rak segmentering som blir väldigt effetfull.

 

 

Vingad Nattslända

Ulf Brandin, Gnosjö

Nattslända bunden av Ulf Brandin

Nattslända bunden av Ulf Brandin

Den här flugan vinner på sin enkelhet! Alla flugbindare kan lära sig att göra denna fluga. Men kan de göra den lika bra som Ulf? Ulf’s nattslända har perfekta proportioner och en glimrande finish. En kropp av foam gör att flugan flyter som en kork, vilket är bra vid kvälls och nattfiske under nattsländornas kläckning.

 

 

Grattis till 3:e-platserna, presentkort kommer med e-post.

Flugbindartävling

Nattsländorna är en viktig insekt för oss nordiska flugfiskare. Den här tävlingen är därför helt inriktad på nattsländor. Tävlingen är egentligen tre separata tävlingar.

1) Nattsländans larv
2) Nattsländans puppa
3) Nattslända, vingad insekt

Tävlingen är öppen för alla flugbindare.

Priser
I alla tre klasserna delas priser ut enligt följande;
1:a Värdecheck om 1.000 SKr
2:a Värdecheck om 600 SKr
3:e Värdecheck om 400 SKr

Ett antal tröstpriser kommer att lottas ut bland de deltagare som inte placerar sig på prispallen. Som exempel kan nämnas att det finns 3 askar med flugor bundna av Janne Edman som kommer att lottas ut.

Värdecheckarna löser du in i vår webshop.

Tävlingen pågår till 2011-10-31