Bind en gul Humpy steg för steg

Humpy steg för steg

Humpy Översiktsbild 

En av mina absoluta favoriter i flugasken sedan ganska många år tillbaka är ”The Yellow Humpy” eller på svenska den gula Humpyn. Det är ett mönster som egentligen inte föreställer någon speciell insekt utan den är väl mer att betrakta som en så kallad ”attraktor fluga”, något som helt enkelt retar fiskens intresse, och retar intresset kan jag intyga att den gör. Många gånger när inget annat tycks fungera kan en Humpy vara det som fäller avgörandet.

Humpy-flugorna har sitt ursprung i västra USA där dom snabba och turbulenta strömmarna ställer stora krav på flugornas flytförmåga, och en Humpy med sin inbyggda flytväst av ihåligt hjorthår flyter verkligen som en kork. Den är kanske inte ett förstahandsval för fiske på selektiv fisk på spegelblanka strömmar, men för fiske i snabbt vatten är den mycket effektiv. Den fina flytförmågan hos mönstret gör att man förutom att fiska den som normal torrfluga även kan använda den som napp-indikator genom att fästa en stump nylon i krokböjen och binda på en nymf. I mina ögon ett betydligt trevligare alternativ som napp-indikator än t.ex. den flyt-pasta som finns på marknaden för samma ändamål.

Humpy-mönstret förkommer i många olika varianter, de vanligaste är kanske den gula och den gröna i tjocka och smala versioner, men det finns även varianter som Royal Humpy som påminner om klassikern Royal Wulff. En intressant variant är Double Humpy som binds på en långskaftad krok och ser ut som två rejäla Humpys efter varandra, lite som en mega-version av klassikern 2KK (två knott som gör nya knott). För dig som är intresserad av historien bakom mönstret kan jag rekommendera Niklas Dahlins inlägg på Flugfiske i Nordens blogg http://flugfiskeinorden.se/humpy/

Många tycker att Humpyn är ett lite besvärligt mönster att binda, speciellt om man vill använda samma bunt hjorthår till ”puckeln” som till vingarna och vissa flugbindare gör det enkelt för sig genom att binda in vinge och puckel i separata moment. Detta fungerar naturligtvis, men infästningen av vinge och puckel riskerar att göra flugan onödigt klumpig, och sannolikt mindre stark än om man använder samma hårbunt som i beskrivningen nedan. Det som brukar vålla bekymmer för den som försöker binda Humpyn på det traditionella sättet är att få till proportionerna, och då kanske speciellt höjden på vingen. Det finns dock en del knep man kan ta till för att få en välproportionerad fluga utan allt för mycket bekymmer, speciellt om man ger sig tid att öva och vara lite noggrann.

 

Det här behöver du:

Krok: Normal torrflugekrok #10-18, själv föredrar jag TMC100BL
Tråd: UTC Ultra Thread 70 denier, gul (alternativt gul floss)
Stjärt: Kroppshår från älg
Puckel och vinge: Ljust hjorthår, t.ex. från vitsvanshjort (White-tailed deer)
Hackel: Blandat brun och grizzly

Du behöver även en så kallad ”hair stacker” för att jämna till håret. En hackelmätare för att få rätt storlek på hacklen är också att rekommendera (om du inte råkar ha mycket bättre ögonmått än vad jag har).

 

Gör så här:

Humpy_1

Börja med att fästa tråden mitt på kroken och linda dig bakåt till hullingen, använder du hulling-fri krok så stannar du något varv innan kroken börjar böja av nedåt. Linda därefter tråden framåt till infästningspunkten och låt den hänga. Anledningen till att jag fäster tråden mitt på kroken i stället för framme vid ögat är att jag använder mig av indelningen av krokskaftet i sektioner för att så småning om få rätt proportioner på flugan.

 

Humpy_2

Förbered stjärten genom att klippa loss lite älghår från skinnet, ta bort eventuella korta fibrer och ludd med fingrarna eller en liten kam. Hur mycket hår behövs då? Ungefär 8-10 fibrer brukar räcka, tar man mer hår riskerar man att flugan kan kroka dåligt eftersom älghåret är ganska styvt. Anledningen att man tar bort luddet är att håren annars inte kommer att bete sig som dom skall i hairstackern. Stoppa i håren i hairstackern med topparna före och knacka den lite försiktigt mot bordsskivan så kommer spetsarna att jämnas till.
Humpy_3
Ta ut håret ur hairstackern och klipp av dom så att dom blir lika långa som hela kroken. Var noggrann med detta moment eftersom vi senare kommer att använda detta mått för att få till längden på vingen. Bind in stjärten med början mitt på kroken där tråden redan hänger och väntar. Håller man fibrerna uppåt medan man lindar tråden bakåt kommer tråden automatiskt att lägga sig i jämna fina varv och stjärten hamna där den skall, mitt uppe på kroken. Linda tråden fram till hullingen och vänd därefter och linda tillbaka fram till infästningspunkten.
Humpy_4
Förbered materialet till vingen på samma sätt som stjärt-materialet, här behövs dock lite mer material eftersom hjorthåret skall räcka till två vingar. Klipp av hjorthåret så att det blir lika långt som måttet från krokögat till spetsen på stjärten. Var noggrann med detta mått eftersom det är nu du bestämmer hur hög vingen till slut skall bli, dubbelkolla gärna. Bind in hjorthåret exakt på samma punkt där du band in stjärten, återigen, var noggrann med måtten annars kommer proportionerna på den färdiga flugan inte att stämma. Linda tråden bakåt till den punkt där stjärten börjar.
Humpy_5
Linda tråden fram och tillbaka några gånger tills du har en jämn och fin kropp på flugan. En fördel med att använda UTC-tråden till detta mönster är att den är lätt att platta ut och i princip fungerar som ett fint floss-silke. Som alternativ går det naturligtvis bra att använda vanligt floss-silke, detta innebär dock ett extra moment.
Humpy_6
Nu börjar det bli dags att forma puckeln. Använd tumme och pekfinger på höger hand för att dra det ljusa hjorthåret framåt. Eftersom fibrerna som skall bilda stjärt är kortare kommer dessa att trilla ut ur bunten automatiskt. Försök att få en jämn och fin puckel på ovansidan av krokskaftet utan alltför många korsade fibrer. Håll fibrerna längs med krokskaftet med höger hand och använd vänstern för att lägga över trådhållaren några gånger för att fixera håret i rätt läge, 3-4 varv brukar räcka. Fortsätt att hålla i fibrerna som skall bli vinge och lägg några ytterligare hårda varv bakom vingen för att fixera det hela.
Humpy_7
Res fibrerna som skall bli vingarna genom att hålla fibrerna upprätt samtidigt som du lägger ett antal hårda trådvarv framför bunten.
Humpy_8
Vänd städet så att du kan titta på flugan uppifrån och dela upp ving-fibrerna i två lika stora buntar. Var noggrann med detta moment eftersom vingar som är alltför olika riskerar att göra flugan instabil på vattnet samt ökar risken för att flugan skall tvinna tafsen. När du är nöjd så delar du upp bunten i två vingar genom att föra tråden korsvis mellan de två buntarna några gånger.
Humpy_9
För att ytterligare fixera vingarna i läge brukar jag även göra några åttor med tråden runt vingbaserna innan jag avslutar genom att ta några varv med tråden runt kroken för att låsa det hela. Jag brukar även lägga en liten droppe lack mellan vingarna som förstärkning. Till detta moment fungerar det bäst med ett tunn-flytande lack som till exempel klassikern Fly-Tite eller lacket från Benecchi.
Humpy_10
Välj ut två hackel av lämplig storlek för den krok du använder. Jag mäter alltid mina hackel för att vara säker på att proportionerna skall stämma, samt för att få flugorna så lika som möjligt.
Humpy_11
Förbered hacklen för inbindning genom att klippa av dom där luddet runt mittstammen slutar samt klippa bort fibrerna på ca 3-4mm på vardera sidan för att skapa en taggig infästningspunkt. Gör man detta så behövs det färre trådvarv för att fästa hacklet, och man får dessutom en betydligt starkare fluga än om man bara drar av fibrerna från stammen, hackelstammen är nämligen ganska hal. Jag brukar även dra bort fibrerna från den första delen av hacklet som kommer att ligga mot krokskaftet, genom att man gör detta minimerar man risken för att fibrer skall börja spreta bakåt.
Humpy_12
Fäst in hacklen bakom vingarna och använd tråden för att vika fram de taggiga ändarna mot krokögat. Genom att vi har gjort den taggiga infästningspunkten behövs inte så många trådvarv för att hacklen skall sitta som berget.
Humpy_13
Linda hacklen framåt det ena efter det andra, det spelar ingen större roll vilket du lindar först.
Humpy_14
Klipp bort överskjutande hackel och avsluta flugan med en eller två whip-finish knutar eller med några halvslag. Lägg därefter en liten droppe tunt lack på flugans huvud och den är färdig att fiskas.

Denna artikel är skriven av David Stenström

Grattis Umeå!

Flugbindning.com kommer att flytta till Umeå. Jag kommer att ta över Fiskecentrums lokaler i Umeå (Nygatan 52) och driva all försäljning av fiskeutrustning därifrån.

Vad innebär flytten för dig som handlar på nätet? Det kan bli 1-2 dagars fördröjning av leveranserna under några dagar vecka 48 (24-28 November). Långsiktigt kommer flytten att bli positiv på så sätt att andelen flugfiske i webbutiken kommer att öka markant.

Det nya butiksnamnet lokalt i Umeå kommer att bli FISKECENTER.

Rävhår

Lagret av rävhår har fyllts på och utökats. Bland de nya färgerna finns till exempel Petrol, Cinnamon, Tan och Golden Olive. Det är en korsbefruktad räv, sk crossbread. Dessa har längre päls på svansarna än vanliga rävar.

Fly & Tie, mer nyheter

Nu har det kommit mer information om den nya tidningen Fly & Tie. Det är chefsredaktören, Martin Falklind som i en kommentar till mitt förra inlägg om tidningen skriver.

___________________________________________

Hej alla flugbindare och flugfiskare!

I väntan på Fly & Ties egna hemsida som kommer senare under hösten kommer vi att hålla er uppdaterade via Fiskejournalen och fiskejournalen.se. Väl mött där och skitfiske!

Här lite första information:
http://fiskejournalen.se/ny_flugfisketidning/

Bästa hälsningar!
Martin Falklind

_______________________________

I artikeln kan man läsa att Johan Klingberg kommer att vara delaktig i tidningen. Det är extra glädjande då Johans artiklar alltid är trevliga att läsa.

Det första numret av Fly & Tie kommer ut 8 december och kommer att komma ut med sex nummer varje år.

Otroligt spännande!

Fly & Tie's första omslag

Fly & Tie's första omslag

Fly & Tie, Ny tidning för flugbindare!

Äntligen kommer en tidning som riktar sig till flugbindare till Sverige. Det är Aller Media som i samarbete med ett tyskt förlag kommer att ge ut den tvåspråkiga tidningen Fly & Tie. Tidningen kommer i Sverige att skrivas på svenska och engelska.

Redaktör för tidningen blir Martin Falklind som i en kommentar säger; – Den här tidningen skiljer sig eftersom den har övervikt på flugbindning. Det har blivit en konstart i sig som berikar dig som flugfiskare. Det här blir riktigt nördigt och riktigt kul.

Martin Falklind är sedan tidigare redaktör för Fiskejournalen och har både skrivit böcker och gjort filmer om fiske.

Fly & Tie ska om allt går i lås ge ut sitt första nummer i december. Förutom flugbindning kommer det även att bjudas på ett och annat reportage om flugfiske.

Flugfiske i Norden, Flugfiskefeber och Allt om flugfiske är de tidningar som sedan tidigare finns på den svenska marknaden och är skrivna på svenska.