Flugbindarvecka i Umeå!

Under vecka 47 blir det flugbindarvecka i miniformat på Fiskecenter i Umeå. Förutom att man kan provbinda med olika material i butiken så kommer det att genomföras två utbildningar.

Torsdag 22/11 Lax- och havsöringsflugor med Micke Lindström
Lördag 24/11 Catskill med Janne Edman

Lax- och havsöringsflugor

Micke Lindström kommer att visa några bra mönster för norrlandsälvarna
Tid: 22/11 18.00-21.00
Antal platser: MAX 10
Pris: 100:-
Anmälan: Swisha 100:- till 070-6512514 (Magnus H)
Allt material och och fika ingår. Medtag bindstäd och verktyg.

Catskill med Janne Edman

Utbildning i catskill-flugbindning med Janne Edman. Janne är Sveriges mest meriterade catskillflugbindare. Som exempel kan nämnas att han är den enda svensken som blivit inbjuden att binda flugor på Catskill fly fishing center & museum.

Tid: 24/11 10.00-18.00
Pris: 400:-
Antal platser: MAX 10
Utrustning: Ta med städ och verktyg. Allt material och eftermiddagsfika ingår.
Lunch: Avbrott för lunch under dagen.
Anmälan: Swisha 400:- till 070-6512514 (Magnus H).

För den som är intresserad så finns möjlighet till en gemensam middag på lämpligt uteställe.

Välkommen till en fantastisk dag för dig som gillar flugbindningshistoria!

Catskill med Janne Edman

Beaverkill en Catskill-fluga

Beaverkill SBS

Denna SBS av catskill-flugan Beaverkill är ursprungligen gjord av David Stenström på engelska och har översatts och publicerats med Davids tillstånd.

1. Linda bindtråden ca 1/3 av från krokögat, du vill inte ha vingen för långt framåt då du behöver utrymme för två varv hackel framför vingen. Dessa flugor är traditionellt ofta bundna med en liten del av det nakna krokskaftet bakom ögat för att rymma en turtle-knut. Men det är i dag mest en smaksak.Beaverkill SBS-12. Att skapa en dubbel-slip quill gräsand vinge. Börja med att välja ett par väl matchade fjädrar från gräsand. Du kommer att behöva två bitar från vänster och två från höger vingpenna. De ska vara 3-4 mm bred. Se till att de alla är samma bredd. Lägg fjäderbitarna på en bit foam (flugbindningsfoam fungerar mycket bra), de två segmenten som kommer att vara vända mot dig när de är inbundna bör vara i deras rätta läge, medan de på de på bortre sidan av kroken ska placeras upp och ner.Beaverkill SBS-23. Trä upp vingen på en nål, som börjar med de två segment som kommer att vara vända mot dig. Se till att rikta in segmenten så perfekt som möjligt på nålen. Det gäller att få det rätt på en gång då det inte finns någon möjlighet att korrigera i efterhand när vingen är inbunden.Beaverkill SBS-34. Bind in vingen, använd pinch-greppet.  Se till att vingarna blir rakt inbundna. Vingen bör vara lite längre än kroken. Avståndet från krokögat till mitten av krokböjen är vanligtvis om rätt längd.Beaverkill SBS-45. Lyft vingen upp genom lägga några hårda trådvarv framför vingen. Gör sedan några åttor med bindtråden runt vingarna för att säkra dem på plats.Beaverkill SBS-56. Bind in stjärten, som bör vara av styva fibrer hackelfibrer som är luddfria. Längden på stjärten bör vara åtminstone som längden på kroken.Beaverkill SBS-6

7. Bind in en bit tunn vit tråd vid stjärten, denna kommer senare att användas för att säkra kroppshacklet. Bind in det vita flossilket som skall bli kroppen.
Beaverkill SBS-78. Kroppen är klar och redo för kroppshacklet. Använda gärna ett tunt flossilke och linda en gång ner, och en gång upp på kroppen.
Beaverkill SBS-8

9. Bind in kroppshacklet precis bakom vingen. Ta bort fibrerna från hackelstammen som ska ligga ann mot kroken. Det ger en något snyggare fluga. Kroppshacklet bör vara ca två storlekar mindre än huvudhacklet, för en # 12-krok använda ett # 16 hackel. Se till att lämna utrymme bakom vingen för att binda in huvudhacklet.Beaverkill SBS-9

10. Linda kroppshacklet, när du kommer ner till stjärten på flugan, ta tag i den vita tråden du band i punkt 7 och linda denna framåt för att säkra kroppshacklet på kroken.Beaverkill SBS-10

11. Bind in huvudhacklet och linda detta framåt, tre varv ett mellan kroppshacklet och vingen och två framför är oftast lagom. Längden på hacklet bör vara minst 1,5 gånger krokgapet. Om man föredrar det så kan man ha ett hackel med ännu längre hackelfibrer.

Beaverkill SBS-11

12. Färdig fluga, dags att ge sig ut på flugfiske!

Beaverkill SBS-12

 

 

 

Theodore Gordon, torrflugefiskets fader i USA?

Theodore Gordon

Theodore Gordon, född 1854, började binda flugor redan som 13-åring. Han skrev artiklar för Fishing Gazette from 1890 och framåt. Gordons arbete publicerades även i Forest and Stream from 1903, bland under pseudonymen Badger Hackle. 1905 flyttade han till Neversink i Catskill. Av Gordons stuga och de poler han fiskade finns ingenting kvar. På 1950-talet byggdes här ett kraftverksmagasin.

Theodore Gordon brukar kallas för det amerikanska torrflugefiskets fader. Det är inte helt sant även om det ligger en hel del sanning bakom påståendet. Redan 1865 skriver Thaddeus Norris i sin bok The American Angler’s Book om torrflugor. Det var för övrigt den boken som Gordon lärde sig binda flugor ur. Torrflugor som importerats från England fanns att köpa i USA och det fanns de som fiskade med torrflugor. Men Theodore Gordons tillskott till det amerikanska torrflugefisket var stort, mycket stort. Genom sitt brevskrivande med F.M Halford i England fick Gordon ett enormt försprång gentemot andra torrflugefiskare. 1890, närmare bestämt den 22 februari, fick Gordon ett brev från Halford som innehöll 48 stycken av mästarens torrflugor. En stor dag för flugfiskeentusiasten Gordon, även om han snabbt insåg att Hallfords imitationer hade två problem. Hallfords flugor var imitationer av engelska insekter. De var dess utom designade för de lugna engelska kalkströmmar och inte de snabbare strömmarna i Neversink.

Det som skiljer Theodore Gordon från alla andra torrflugefiskare vid den här tiden är hans enorma vilja att förbättra och förädla. Det fanns inget skrivet om de vattenlevande insekterna på den här tiden så Gordon gjorde ett eget, om än ganska grovt, system för att klassificera insekterna.

Theodore Gordons mest kända skapelse Quill Gordon så dagens ljus redan 1890. Bindbeskrivningen är som följer;

Krok: 12-18
Bindtråd: Creamfärgad
Stjärt: Fibrer från Medium Dun Tupphackel
Kropp: Strippade påfågelherl (Peacock quill)
Hackel: Medium Dun Tupphackel
Vinge: Mandarinand (Wood Duck)

Theodore Gordon dog den 1 maj 1915 av tuberkulos.