Instagram, öka din synlighet.

Har du funderat på hur du ska kunna öka spridningen av dina bilder på Instagram? Syftet med att publicera bilder är väl ändå att så många som möjligt ska titta på just dina bilder och sedan gilla och lämna positiva kommentarer. Nedan följer en enklare beskrivning för dig som postar bilder med flugfiske och flugbindning.

Så här långt brukar de flesta inte ha några problem.

Lägg till en text och några lämpliga hashtags (#). Om du taggar @flugbindning_com så kommer vi att publicera ditt inlägg i vår Instagram-stories vilket gör att dina bilder exponeras för våra andra som är intresserade av flugfiske och flugbindning.

Om du vill få ut ännu mer av dina inlägg så taggar du oss i bilden. (Tagga personer)

När du taggar oss i bilden så kommer dina bilder att visas på vår sida under “taggade” vilket ökar exponeringen och förhoppningsvis får du nya följare.

Vårt flöde
Bilder som taggats flugbindning_com

Flugfiske en processbeskrivning

Processbeskrivning Flugfiske

I mitt förra liv, innan jag började langa flugfiskeprylar till medberoende flugfiskare och flugbindare så har jag jobbat med arbetsprocesser och systemutveckling. Det ter sig då ganska naturligt att bryta ned flugfisket i en processbeskrivning. Du kan faktiskt använda  den här processbeskrivningen som ett tankestöd vid val av utrustning.

1. Kasta

Flugfiskare kastar mycket, det är roligt att kasta långt och få tafsen och flugan att rulla ut perfekt. För att optimera kastlängden vill du kanske ha ett lite styvare spö och tunnare skjutlina. Allt för att kunna kasta över på andra sidan ån. Kanske kan en skagitklump och en extremt tunn skjutlina lösa det problemet?

2 Fiska

Vid praktiskt flugfiske är det inte alltid så praktiskt att ha den utrustning som kastar bäst och längst. Det gäller att hitta en kompromiss. Det kommer tex att bli svårt att menda linan om du har ett för styvt spö och en för tunn skjutlina. Men en stum fluglina typ Rio’s In Touch-linor med Connect core kommer kokning av fisk att underlättas, särskilt på långa avstånd.

3 Drilla

Förhoppningsvis så kommer du till det tredje processteget och får drilla fisk. Det är ju trots allt målet med övningen. Vad vill man ha för utrustning vid drillning? Själv vill jag gärna känna fisken. Om fisken skall återutsättas så är det naturligtvis bra med en snabb drillning. Ett styvt spö gör det lättare att snabbt drilla fisken men ett mjukare låter dig känna fisken bättre. En tunn tafs som fiskade bra kanske inte är helt optimal för drillningen.

Kort och gott! Din utrustning bör vara anpassad för att klara av alla tre processtegen.

Håll liv i flugbindargruppen.

Hur ska man få flugbindargruppen intressant för alla deltagare?

Det finns många små flugbindargrupper ute i landet. allt från kompisgäng på tre personer till flugfiskeklubbar med uppemot 100 medlemmar. Det är inte alltid så lätt att få medlemmarna att engagera sig och delta i flugbindarträffar. Orsaken kan givetvis vara många till det uteblivna deltagandet;

 • Livet kom i mellan
 • Tycker att Youtube “is da shit”
 • Kan redan allt om flugbindning *Ironi*, det finns ingen som kan allt om flugbindning.
 • Samma gubbar, samma kaffe och samma flugor som det alltid varit dvs inga nyheter.

Och hur gör man för att de som bundit flugor längst och oftast får agera lärare också kan få ut något av flugbindarträffen?

Nedan följer några tips:

Gästföreläsare

Det här är kanske ett tips som passar bättre i de lite större grupperna. Men man behöver kanske inte alltid ha Johan Klingberg som föreläsare även om det är fantastiskt trevligt och lärorikt. Kanske räcker det att bjuda in en lokal duktig flugbindare. Det kanske till och med är så att det är gästföreläsaren som gör att ni kan öka medelantalet deltagare på era träffar.

Personliga flugan

Låt alla deltagare förevisa ett mönster. OBS! Då är inte det viktiga att den som visar mönstret är den bästa i kommunen på att binda flugor. Det viktigaste är att man får en story om vad det är som gör att vederbörande valt just denna fluga. Förslagsvis så meddelas mönsterförteckning i god tid så att alla kan anskaffa material. Enklast är dock att den som förevisar flugan har material så att det räcker till alla. Det kommer att jämna ut sig i längden.

Teman

Välj olika teman för träffarna och låt olika individer ta ansvar för att samla in fakta och öva upp sina färdigheter och tekniker om det behövs.
Exempel på teman kan vara;

 • Hår, vad är det för skillnad på Hjorthår (kropp, mage och svans), Elk, Älg, Caribou och Antilop. Ett vanligt fel är att många tror att Elk (Wapitihjort) är samma som älg (Moose).
 • Hårvingar till laxflugor
 • Hårvingar till torrflugor, ekorre, kalvsans, kalvhår och Murmeldjur (Woodchuck)
 • Quillvingar, dvs vingar av fjäderpennor. Vilken pippi ska man använda när och vilken teknik ska jag nyttja?
 • Cdc, titta på de olika typerna av cdc-fjädrar som finns och vad de kan användas till.
 • Gör ett “dubbelavsnitt” där ni ena gången tittar på bucktails (hårvingade streamers) och nästa gång på streamers.
 • Zonker, det finns mängder med färdigskurna zonkers men också skinn där man måste skära ut strimlorna själv.
 • Tubsystem, titta på de olika tubsystemen och fördelar nackdelar med dem samt olika metoder att fästa två olika tjocka slangar med varandra.
 • Dubbing, det finns olika tekniker för att dubba. För att inte tala om hur många olika typer av dubbing som det finns.
 • Uv-lim, uv-lampor, vad finns det för möjligheter och användningsområden?
 • Bindtråd, tjocklekar, material och användningsområden.
 • Historia, historien om enskilda mönster, material och flugbindare får inte glömmas bort. Det kan så klart vara egna teman eller så väver man in historien i de övriga temana. Men varför inte binda några av Frank Sawyers olika nymfer?
 • Böcker om flugbindning
 • Titta på en dvd om flugbindning tillsammans.
 • Förlängda bakkroppar på dagsländor. Det finns minst 15 olika tekniker och materialval.

Dokumentation och kontakt

Registrera en Facebook-grupp för er grupp och dokumentera vad ni gjort, meddela vad som blir nästa träffs tema. Kanske kan det få de som inte kommer så ofta att känna att de kan vara med.

Demodag 28 april

Demodag Fiskecenter 2019

Söndagen den 28 april hålls den årliga demodagen. I år kommer vi att hålla till på parkeringen vid Fiskecenter (Nygatan 52). På parkeringen kommer en pool för tvåhands och underhandskast att byggas. Enhands överhandskast testar vi på grönytor runt butiken.

Tid: Söndagen den 28 april 10.00-14.00
Plats: Fiskecenter, Nygatan 52 Umeå

Utställare

Hardy/Greys, Mikael Karlsson
Scott/Scientific Anglers mm Mikael Lindström
Vision, Niklaus Bauer
Guideline, Håkan Norling & Emil Vestrin
Rio/Sage, Thomas Laine

Razor Stonfo – Ett oumbärligt verktyg

Razor Stonfo är ett grymt skärverktyg som används för att forma hjorthårsflugor.

Stonfo Razor är en hållare för rakblad som är anpassad för flugbindare som jobbar med hjorthår. Genom att rotera ringmuttern kan man få rakbladet att böja sig i den radie man behöver för stunden. Levereras med en förpackning raklblad med 10 dubbelsidiga blad.

 

 

Nya produkter från Gulff

Gulff UV-produkter

Gulff har nyligen kommit med några nya heta produkter som bygger på uv.

UV-lack (uv-varnish) ett lack som härdar med hjälp av uv-ljus. I locket sitter en pensel för att underlätta appliceringen av lacket.

Gulff Minuteman Super Glue, faktiskt så unikt som en produkt från Gulff-gänget som inte bygger på UV. Det är Minuteman är en riktigt bra snabblim.

Gulff UV-lim – Clear Resins, familjen Clear Resins har utökats med två nya modeller;

 • FLEXMAN är det bästa alternativet om du behöver ett klassiskt Medium Viskosity uv-lim-egenskaper, men med flex och mjuk efterbehandling. Den är mycket stark, flexibel och mjuk. Kom ihåg att rovdjur har stora och starka tänder. Av den anledningen är FLEXMAN inte för mjuk. FLEXMAN funkar bra på räkor, Streamers, flughuvuden och ägg.
 • THINMAN UV-lim är nästan som ett lack. Tunn men inte för tunn, viskositet för vacker efterbehandling. Det täcker inte eller fyller detaljer på flugan. Det belyser detaljerna!

Gulff UV-lim Color Resins har utökats med färgen Amber. Amber är ett lätt honungsfärgat lim. Du kan skapa vackert naturliga snyggingar. Vi föreslår att du testar Amber med bruna och gyllene fibrer för nymfer och larver. Hur som helst är det i bästa fall för små insekter flugor. Limmet täcker 5%.

Gulff UV-lim Nitro Resins är en en helt ny serie uv-lim från Gulff. Serien innehåller två olika varianter;

 • BAITFISH SKIN är en silverfärgad och glittrande streamerkroppsbyggare som efterliknar fiskskinn. Baitfish skin är nästan genial. Den ändrar färgen beroende på väder eller tid på dagen. Till exempel glänsande och glittrande under solljus och månsken. Men mörkt silver på natten. Använd för streamerkroppar eller andra fiskimitationer.
 • NIGHT SKIN är ett uv-lim med fosfor som lyser i mörkret. Det lockar vattnets predatorer och gör dina flugor synliga på natten. Den glödande färgen är ljusblå. Endast för nattfiske!

Påfyllning av unika produkter!

Vi har haft en stor påfyllning av material och färger på material som nästan bara går att hitta hos oss bland de nordiska butiker som säljer flugbindningsmaterial.

Antron dubbing, Vi har alla färger från Wapsi.
CDC 100-pack, en storsäljare
CDC Puffs
Fly Cake, en hållare för dina flugor. Såväl hemma som på mässa.
Tool Stadium är ett verktygsställ som är tillverkat i ek.
Antron Yarn Wapsis fina antrongarn som finns i många naturliga färger
Chenille Danville
Chenille Wolly Bugger
Hjorthår Gray och Tan är två färger som vi är relativt ensamma om att ha i lager.
Antron Dubbingaskar
Mink Dubbingaskar
Hjorthår Short/fine Ny färg Dark Dun
Muddler hair är ett premium hjorthår för att binda exempelvis Muddler Minnow.
Anka vingpennor
Älgman och kroppshår från älg (moose)
Vax Delux Regular och Sticky small tube
Gås Vingpennor
Gås Skulderfjädrar
Goose Biot
Blyfri förtyngningstråd 0.020 tum
Mayfly tails, perfekt som stjärtmaterial på dagsländeimitationer.
Strutshackel Marabou
2 mm Fly Foam, den populära foamen som används till så många olika mönster och modeller.
Fly Foam Blocks
Small Foam cylinders är ett supersmidigt sätt att göra förlängda bakkroppar.
Polygarn, precis som med många flugbindningsmaterial från Wapsi så saluför vi samtliga färger som de producerar.
Kanindubbing, med risk för att verka tjatig! Vi har alla färger från Wapsi.
Kaninzonker, 3mm, Magnum och Texas cut. Magnum och texascut är 6 respektive 8 mm breda. Kanonfint till lite större Zonkerflugor. Fördelen med dessa bredare varianter är att man kan forma dem även fast de är strippade i raka längder.
Super Fine Dubbing är en populär syntetisk dubbing för främst torrflugor. Materialet påminner om Fly Rite men har en finare struktur vilket gör att det går att binda riktigt små flugor. Super Fine finns både som lösa påsar och två dispensrar med 12 färger vardera.

Det var ytterligare ett antal produkter, men ovanstående kändes viktigast att skriva om.

Flugbindarvecka i Umeå!

Under vecka 47 blir det flugbindarvecka i miniformat på Fiskecenter i Umeå. Förutom att man kan provbinda med olika material i butiken så kommer det att genomföras två utbildningar.

Torsdag 22/11 Lax- och havsöringsflugor med Micke Lindström
Lördag 24/11 Catskill med Janne Edman

Lax- och havsöringsflugor

Micke Lindström kommer att visa några bra mönster för norrlandsälvarna
Tid: 22/11 18.00-21.00
Antal platser: MAX 10
Pris: 100:-
Anmälan: Swisha 100:- till 070-6512514 (Magnus H)
Allt material och och fika ingår. Medtag bindstäd och verktyg.

Catskill med Janne Edman

Utbildning i catskill-flugbindning med Janne Edman. Janne är Sveriges mest meriterade catskillflugbindare. Som exempel kan nämnas att han är den enda svensken som blivit inbjuden att binda flugor på Catskill fly fishing center & museum.

Tid: 24/11 10.00-18.00
Pris: 400:-
Antal platser: MAX 10
Utrustning: Ta med städ och verktyg. Allt material och eftermiddagsfika ingår.
Lunch: Avbrott för lunch under dagen.
Anmälan: Swisha 400:- till 070-6512514 (Magnus H).

För den som är intresserad så finns möjlighet till en gemensam middag på lämpligt uteställe.

Välkommen till en fantastisk dag för dig som gillar flugbindningshistoria!

Catskill med Janne Edman

Ripple Ice Fiber – 8 nya färger

Från och med nu finns det åtta nya coola färger av det populära materialet Ripple Ice. De nya färgerna är;

 • Sand
 • Gray Minnow
 • Pearly Red
 • Golden Olive
 • Light Olive
 • Hologram Silver
 • Silver
 • White

Ripple Ice Fiber är ett ca 10 centimeter långt, styvt och krusigt syntetmaterial. Ta några få strån och bind in det i din hårvinge. Eller varför inte spinna in det med en dubbingloop. Finns i många fångstgivande färger. Ripple Ice Fiber är en produkt från Hareline.

Ripple Ice