FLUGFISKE

Tillverkare

FLUGFISKE

Flugfiske är den absolut trevligaste formen av sportfiske alla kategorier. Visst man kan få gigantiska fiskar när man ägnar sig åt havsfiske, och det är ju kul. Men känslan när en stor öring eller harr går upp och tar din torrfluga är magisk. Det går inte att jämföra med något annat. Har du dess utom bundit flugan själv så blir det extra härligt...

Flugfiske är den absolut trevligaste formen av sportfiske alla kategorier. Visst man kan få gigantiska fiskar när man ägnar sig åt havsfiske, och det är ju kul. Men känslan när en stor öring eller harr går upp och tar din torrfluga är magisk. Det går inte att jämföra med något annat. Har du dess utom bundit flugan själv så blir det extra härligt.

Det finns många sätt och arter att flugfiska efter; Lax- och havsöring i åar och älvar, här används ofta sk tvåhandsspön,särskillt i stora älvar eller när det går mycket vatten i din älv typ vid vårflod eller om det regnat mycket. Under sommaren när vattennivåerna oftast sjunker väljer många att gå över till att fiska med switschspö. Switchspö betyder lite förenklat att det är ett flugspö som du kan kasta både enhands och tvåhandskast med.

På senare år har gädda blivit en mycket populär art att flugfiska efter. Somliga flugfiskar efter gädda under större delen av året medans andra fiskar efter dem när lax och havsöringsfisket är dåligt eller under förbudstid.

Det blir allt populärare att använda sina flugfiskeprylar för att fånga arter som historiskt sett inte varit så populära i flugfiskekretsar. Abborre, Id och karp är några starka bubblare i det segmentet. 2016 kom Vision tom med ett flugfiskekit som var speciellt inriktat på abborre.

Flugfiskare brukar ibland kallas fiskets golfare. Troligtvis beror det på att vi har så enormt mycket prylar. Det finns liksom en pryl för varje tillfälle som kan uppstå under en fisketur. Många av flugfiskarna har ofta flera flugspön i olika längder och klasser. Detta för att fisket ska bli så roligt som det bara är möjligt vid varje fisketillfälle. En grunduppsättning hos den erfarne flugfiskaren är ofta en 5-7 spön med rulle och ett antal linor och kastklumpar som vida överstiger antalet flugspön.

Mer

FLUGFISKE 

Underkategorier

 • Fluglinor

  Fluglinor från Loop, Scientific Anglers, Rio, Vision och Guideline mfl

  Fluglinan är förutom flugan den enskilt viktigaste komponenten vid flugfiske. Det är linan som är kastvikt vid flugfiske och gör att man kan kasta. Till skillnad från spinn/haspel där betet är kastvikt. Vikten på linan mäts och anges med ett system som kallas AFTM.

  Historiskt sett så har man använt fluglinor tillverkade av silke, moderna linor är dock tillverkade av olika plastmaterial. Det finns flera olika typer av fluglinor. För enhandsspön är de sk klumplinorna (WF = weight forward) vanligast. Medan man vid tvåhandsfisket använder sig av sjutklumpar. Den stora skillnaden mellan dessa två lintyper är att en WF-lina har skjutlinan integrerad medan man till en skjutklump måste kompletera med en skjutlina eller running line.

  Fluglinor finns i olika densiteter. Det vanligast för enhandsfisket är flytlinor men det förekommer även flytlinor med en sjunkande spets. För tvåhandsfiskets skjutklumpar använder man linor som har flera densiteter. Det kan vara exempelvis Flyt/Sjunk2 eller Flyt/Hover/Intermediate. Olika tillverkare har sina egna ideer om hur densiteterna skall sammanfogas för att få den perfekta fluglinan, både för kast och fiske.

 • Flugor
 • Flugrullar

  Flugfiskerullar från Hardy, Vision, Greys mfl

 • Flugspön
 • Flugfiskekit
 • Foto

  Black Eye Lens kommer från Finland där linserna utvecklats och tagits fram av snowboard- och skateboardåkare med Eero Ettala i spetsen. Filma eller fota med Black Eye Lens olika linser som du enkelt fäster med "Clip on" på din smartphone. Linser av högsta kvalitet som tar dina foton och filmer till en helt ny nivå. Det har aldrig varit enklare att filma/fota dina polare med mobilen och få ett riktigt bra resultat.

 • Kläder
 • Tafsar & tafsmaterial
 • Tubkrok

  Tubkrok finns i tre olika grundtyper, enkelkrok, dubbelkrok och trekrok. 

 • Vadarutrustning
 • Övrigt flugfiske
Visar 1 - 14 av 14 artiklar
Visar 1 - 14 av 14 artiklar