FLUGFISKE

FLUGFISKE 

Underkategorier

 • REA Flugfiske

  Rea och utförsäljning av flugfiskeutrustning och allehanda prylar för flugfiske. Här hittar du utrustning som kommer eller har utgått ur våra leverantörers sortiment. Det kan vara allt från flugspön till tafsmaterial.

 • Flugor
 • Fluglinor

  Fluglinor från Loop, Scientific Anglers, Rio, Vision och Guideline mfl

  Fluglinan är förutom flugan den enskilt viktigaste komponenten vid flugfiske. Det är linan som är kastvikt vid flugfiske och gör att man kan kasta. Till skillnad från spinn/haspel där betet är kastvikt. Vikten på linan mäts och anges med ett system som kallas AFTM.

  Historiskt sett så har man använt fluglinor tillverkade av silke, moderna linor är dock tillverkade av olika plastmaterial. Det finns flera olika typer av fluglinor. För enhandsspön är de sk klumplinorna (WF = weight forward) vanligast. Medan man vid tvåhandsfisket använder sig av sjutklumpar. Den stora skillnaden mellan dessa två lintyper är att en WF-lina har skjutlinan integrerad medan man till en skjutklump måste kompletera med en skjutlina eller running line.

  Fluglinor finns i olika densiteter. Det vanligast för enhandsfisket är flytlinor men det förekommer även flytlinor med en sjunkande spets. För tvåhandsfiskets skjutklumpar använder man linor som har flera densiteter. Det kan vara exempelvis Flyt/Sjunk2 eller Flyt/Hover/Intermediate. Olika tillverkare har sina egna ideer om hur densiteterna skall sammanfogas för att få den perfekta fluglinan, både för kast och fiske.

 • Flugaskar

  Flugfiskare behöver normalt ett par olika flugaskar för sina olika flugor. En för torrflugor, en för nymfer och våtflugor, en för streamers och bucktails, en för gäddflugor, en för laxflugorna osv.

 • Flugrullar

  Flugfiskerullar från Hardy, Vision, Greys mfl

 • Flugspön
 • Flugfiskekit
 • Flytringar mm
 • Håvar
 • Kemi Flugfiske

  Kemikalier av alla de slag som används vid flugfiske.

 • Kläder
 • Tafsar & tafsmaterial
 • Tubkrok

  Tubkrok finns i tre olika grundtyper, enkelkrok, dubbelkrok och trekrok. För älvfisket efter lax och havsöring är idag tubfluga betydligt vanligare än krokflugor. Motivet är kroken! En krokfluga som slagit i en sten och blivit förstörd är bara att kasta. Tubflugekroken däremot är bara att byta ut så länge som tubflugan håller måttet. En annan fördel med tubflugor är naturligtvis att du kan variera storleken på kroken. Men framför allt har du möjlighet att växla mellan enkelkrok, dubbelkrok och trekrok men ända fortsätta fiska med samma fluga.

 • Vadarutrustning
 • Verktyg Flugfiske

  Bengt Öste skrev redan 1971 i Med fluga i stilla vatten, -"De kära prylarna!. Flugfisket har mängder med bra-att-ha-prylar. Under den här kategorin hittar du verktygen en flugfiskare inte kan vara utan.

 • Väskor/ryggsäckar/förv...
 • Övrigt flugfiske
Visar 1 - 16 av 16 artiklar
Visar 1 - 16 av 16 artiklar
FLUGFISKE

Flugfiske är den absolut trevligaste formen av sportfiske alla kategorier. Visst man kan få gigantiska fiskar när man ägnar sig åt havsfiske, och det är ju kul. Men känslan när en stor öring eller harr går upp och tar din torrfluga är magisk. Det går inte att jämföra med något annat. Har du dess utom bundit flugan själv så blir det extra härligt.

Det finns många sätt och arter att flugfiska efter; Lax- och havsöring i åar och älvar, här används ofta sk tvåhandsspön,särskillt i stora älvar eller när det går mycket vatten i din älv typ vid vårflod eller om det regnat mycket. Under sommaren när vattennivåerna oftast sjunker väljer många att gå över till att fiska med switschspö. Switchspö betyder lite förenklat att det är ett flugspö som du kan kasta både enhands och tvåhandskast med.

På senare år har gädda blivit en mycket populär art att flugfiska efter. Somliga flugfiskar efter gädda under större delen av året medans andra fiskar efter dem när lax och havsöringsfisket är dåligt eller under förbudstid.

Det blir allt populärare att använda sina flugfiskeprylar för att fånga arter som historiskt sett inte varit så populära i flugfiskekretsar. Abborre, Id och karp är några starka bubblare i det segmentet. 2016 kom Vision tom med ett flugfiskekit som var speciellt inriktat på abborre.

Flugfiskare brukar ibland kallas fiskets golfare. Troligtvis beror det på att vi har så enormt mycket prylar. Det finns liksom en pryl för varje tillfälle som kan uppstå under en fisketur. Många av flugfiskarna har ofta flera flugspön i olika längder och klasser. Detta för att fisket ska bli så roligt som det bara är möjligt vid varje fisketillfälle. En grunduppsättning hos den erfarne flugfiskaren är ofta en 5-7 spön med rulle och ett antal linor och kastklumpar som vida överstiger antalet flugspön.