Illegala nackar från djungeltupp beslagtagna.

Efter att en privatperson gjort en anmälan till Jordbruksverket gjorde polisen och Länstyrelsen i Västerbotten den 13 Juli ett tillslag mot en sportfiskebutik i Umeå. Det visade sig då att butiken hade inte mindre än 118 nackar från grå bankivahönan eller djungeltupp (Latin: Gallus sonneratii  Engelska: jungle cock).

Ägaren till butiken kunde inte uppvisa något CITES-dokument (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) vilket är en förutsättning för att få handla med arter som djungeltupp.

Butiksägaren har vid förhör sagt att han blivit lurad av den indiske exportören. Men det skulle väl alla säga? Länsstyrelsen har lämnat ärendet vidare till polisen som startat en förundersökning om åtal. Brott mot artskyddet kan ge upp till 6 års fängelse.

Djungeltuppen är utrotningshotad på grund av förluster av dess naturliga livsmiljöer. Arten är upptagen i Bilaga B (II) CITES-konventionen eftersom handeln med arten hotar dess långsiktiga överlevnad. Över 170 av världens länder har antagit överenskommelsen som trädde i kraft 1975.

Källor
Länstyrelsen Västerbotten
Jordbruksverket
DN

Djungeltupp